Emniyet Genel Müdürlüğü’nden internetten alışveriş yapanlara uyarı

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, internetten alışverişlerde dolandırıcılığın birçok çeşidinin olduğunu vurgulayarak dikkat edilmesi gerekenler konusunda vatandaşları uyardı.

Emniyet yetkilileri, internetten alışverişin artmasıyla dolandırıcılık şikayetlerinde de artış olduğunu belirterek, şikayetlerin başında, kimlik ve kart bilgilerinin çalınması ile sipariş verilen ürün yerine, alakasız ürünlerin gönderilmesinin yer aldığını kaydetti.

Dolandırıcıların asıl hedefinin, internet siteleri aracılığıyla vatandaşların kart ve kimlik bilgilerini almak olduğunu bildiren yetkililer, son zamanlarda alışveriş sitelerinde piyasa değerinin çok altında yapılan ürün satışlarıyla dolandırıcılıklara rastlandığına dikkati çekti.

Piyasa değeri 2.000 lira olan bir telefonun 300-400 liraya satılması, tanınmış bir firmaya ait parfümün değerinin altında satışa sunulması veya ürünlerin isimlerinde harf değişikliği yapılması gibi yöntemlerle siparişlerin alındığına işaret eden emniyet yetkilileri, vatandaşların aldıklarını zannettikleri ürün yerine alakasız ürünle karşılaştığında hayal kırıklığı yaşadıklarını, firmaya ulaşamadıklarında ise uğraşmaktan vazgeçmelerinin dolandırıcıların yanına kar kaldığını anlattı.

 

Peki bu durumda nasıl davranmak lazım?

 

Dolandırıldıklarını anladıklarında vatandaşların ilk olarak bankadan işlem iptali talep etmelerini ya da kredi kartını işleme kapatmalarını isteyen yetkililer, zaman kaybetmeden en yakın kolluk kuvvetleri ya da Cumhuriyet Savcılığı‘na müracaatta bulunulması gerektiğini ifade etti.

 

Güvenli alışveriş için ne yapmalı?

 

İnternetten güvenli alışverişte dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları:

– “Alışveriş sitesinin SSL güvenlik sertifikasının olduğuna emin olun. Bu sertifika sitenin uzantısında https:// ile başlayan kısmında ve tarayıcının alt kısmında yeşil veya sarı bir kilit simgesi olarak  görünür.

– Alışveriş işleminizi şifresiz Wi-Fi ağları, internet kafe gibi toplu internet hizmeti veren modemler üzerinden yapmayınız.

– Resmi hizmet sunan sitelerde istenilen kart numarası, güvenlik kodu, son kullanım tarihi gibi bilgiler dışında anne kızlık soyadı, kartın nereden alındığı, doğum tarihi gibi detaylı sorunlarla karşılaşılması halinde sahte bir sitede olunabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.”

– İnternet alışverişinde 3D Security, sanal kart oluşturma gibi yöntemlerin kullanılmasının yanında alışveriş esnasında sanal klavye kullanımı alışverişi daha güvenli hale getirmektedir.