SEO Kriterleri: Oranlarla SEO

 

İnternet kullanıcılarının büyük bir kısmının tercih ettiği ve yoğun olarak ziyaret ettiği Google arama motoru, arama sonuçlarını geliştirerek daha keskin sonuçlar sunma adına her geçen gün daha farklı algoritmalar üzerinde çalışıp kullanıcıların aradığı şeyi önlerine sermeye gayret göstermektedir. Bu anlamda kullanılan algoritmalar kullanıcı hareketleri ve beklentilerini esas alır. İnternet siteleri kendi web tasarım / yazılım ve dış kaynaklardan aldığı link beslemelerine özen göstererek arama sonuçlarında ilk sıralara girmenin telaşı içerisindeler. Özellikle de online alışveriş sunan e-ticaret sitesi savaşçılarının arenası gibi google. Aramalarda en az sonucu çıkan kelimeler bile “bin”ler seviyesindeyken ilk sayfadaki sonuçlara ilerlemek SEO kriterleri dikkate alınmadan nasıl mümkün olabilir?

Google’ın resmi olarak açıklamadığı ancak dünya genelindeki uzmanların tecrübeleri ve Arama Motoru Anatomisi içerisindeki ipuçlar yardımıyla google algoritması nasıl çalışıyor, hangi verileri baz alıyor, hangilerini önemsiyor gibi şimdiye kadar kabul gömüş başlıkları 9 maddede derledik. 9 ana madde etrafına küçük ipuçları da serpiştirdik.

Unutulmamalıdır ki bu makale SEO (search engine optimization) için hangi kriterlerin değerli olduğu ve hangi yöntemlerin nasıl uygulanması gerektiği konusuna açıklık getirmek için hazırlanmıştır. Biliyoruz ki yanlış uygulamalar, zamana (yatırıma) etki edebilir.

 

seo_kriterleri_siluet_tanitim

 

Bu kriterlerin neredeyse tamamı birbirini tetikleyen durumlardır. Örn: pagerank değerini yükseltmek için çeşitli sitelerden backlink almanız gerekiyor, backlinklerin etkili olabilmesi için AnchorText yönlendirme linkinizin de konuyla alakalı olması gerekmektedir. Bunun için benzersiz makaleleri, benzersiz hazırlanmış kendi sitenize ait linklere yönlendirmeniz gerekir ki bu da sayfanızın da bu beslemelere karşılık vermesi için özgün içeriğe sahip “olması gerektiği” anlamına gelir.  Bu karışık gibi görünen metnin mantığını öğrenmek için maddeleri biraz açalım.

 

SEO_KRİTERLERİ_Silüet_Tanıtım (1)

  • Domain bağlantı özellikleri:

Dışardan alınan linkler için mümkünse dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta;
– Farklı “ip”lere sahip domainlerden alınan linkler
– Link alınan sayfaların miktarı
– Kullanılan görsellerde “alt metin” kullanımı
– .edu veya .gov uzantılı sitelerden alınan linkler
– Link alınan sayfanın PageRank değeri
– Link alınan domainin güvenilirliği (örn: Anasayfa PR 6, iç sayfa PR 3 olan bir siteden alınması)
– Linklerin farklı kaynaklardan alınmış olması (örn. sadece bloglara yorum bırakıp web adresi yazmak spam olarak algılanır).

Makalenin girişinde google’ın kullanıcı hareketlerine göre kendini devamlı revize ettiğini söylemiştik. Bu anlamda ilerleyen zamanlarda backlink kavramının da değişebileceği öngörülebilir bir durumdur. Şuan genel olarak kullanılan AnchorText ile alınan backlinler ilerde yerini düz metinlere bırakabilir. Örnek olarak kabak tatlısı tarifi içerisine gömülmüş bir yemekleilgili isimli linki baz alalım;

–  “a href=”https://yemekleilgili.com”> kabak tatlısı tarifleri</a>” şeklinde kullanılan AnchorText yerini;
– “yemekleilgili isimli web sitesinde verilen kabak tatlısı tarifini uygulayanlar çok memnun…” gibi düz metinlere bırakabilecektir. AnchorText olayına çok takılmadan faydalı içerik üretmeye şimdiden odaklanılmalı.

 

SEO_KRİTERLERİ_Silüet_Tanıtım (2)

  • Sayfa Bazında Bağlantı Özellikleri :

PageRank (sayfa puanı): site güvenilirliği açısından önemli bir kriterdir. www.örneksite.com/sayfa şeklindeki iç sayfaların da PR puanı almış olması ile daha da güçlenir.

Güven ölçümleri seviyesi (TrustRank): Yüksek güvenilirliği olan sitelerden alınan linklerle ölçümlenir.

Kök etki alanı : Domain isim uzunluğu (max. 15 karakter), .biz, .cc gibi zayıf uzantı kullanımı, örnek-site.com gibi tire (-) kullanımının güvensizliği, yüksek seviye domain tercih edilmesi (TLD)

Linkler: Site içerisindeki diğer sayfaların da anahtar kelimeleri içermesi ve anlamsız olmaması (örneksite.com/sayfa4/d?%23/) artı değerdir.

Metin çapa dağıtımı (AnchorText): Site içerisindeki sayfalarda kullanılan metinlerde geçen anahtar kelimeler ve çeşitliliği.

Bağlantı kaynaklarının kalitesi / miktarı: Anasayfa dışında iç sayfalara da yönlendirme alınması, link alınan sitelerin kalitesi

 

SEO_KRİTERLERİ_Silüet_Tanıtım (3)

  • Sayfa Bazında Kelime ve İçerik Kullanımı (bu konu ayrıca detaylandırılacaktır ):


Metinde sıkça kullanılan kelimeler/Anahtar kelime kullanımı: Site içerisindeki metinlerde mutlaka belirlenen anahtar kelimelere yer verilmelidir.

Başlık/içerik kalitesi: Başlıkların (Title) konuya göre anlamlı olmasıyla birlikte, metinlerin de orjinal olması ve yeterli bilgiyi vermesi gerekmektedir.

SERP (Search engine results page – Arama Motoru Sonuç sayfası) alaka düzeyi: Şunu araştırın/sorun; insanlar beni tam olarak nasıl arar?

Sonuç sayısına göre biçimlendirme: Kelimelerinize ait arama sonuçlarının çok fazla olması işleri bir miktar zorlaştırır. Bu durumda alternatif anahtar kelimeler de sahaya sürülebilir.

 

SEO_KRİTERLERİ_Silüet_Tanıtım (4)

  • Kullanıcı Trafiği / Sorgu :

– Hem domainde hem de sayfa düzeyinde SERP hedef ölçümleri: Hangi anahtar kelimeler daha güçlü, bu anahtar kelimeler doğru kelimeler mi, doğru sayfalara yönlendiriyor mu?

– Tıklama akışı verileri: Doğal aramalardan, sosyal ağlardan veya diğer kaynaklardan alınan ziyaretçi ölçümleri yeni stratejiler belirlerken yardımcı olur.

– Ziyaretçi trafiği / kullanım sinyalleri: Ziyaretçi web sitesinin hangi sayfalarını ziyaret ediyor, hangisinde daha uzun zaman geçiriyor veya çıkış yapıyor?

– Miktar / çeşitlilik sorguları: Haftanın hangi günleri, hangi ülke veya şehirlerden, cinsiyet veya hangi yaş grubu ne kadar giriş yapıyor?

Bu sorgular web sitesine bağlanan  google analytics ile yapılabilir.

 

SEO_KRİTERLERİ_Silüet_Tanıtım (5)

  • Sayfa düzeyinde, kelime/sayfa belirsizlik özellikleri :

– İçerik uzunluğu: İç sayfalarda kullanılan metinlerin kısa tutulması bazı durumlarda iyi karşılansa da bilgi verilen bir sayfada kısa içerik “zayıf”, link çıkışı yapıldığındaysa “spam” olarak nitelendirilebilir.

– Okunabilirlik: Makale veya basit bir hakkımızda yazısındaki imla/yazım hatalarına genelde dikkat edilmez veya doğru olduğu sanılır. Bilinmelidir ki Google buna dikkat ediyor.

– Özgünlük: Siteyi güncel tutmak veya kullanıcı çekmek için yapılan kopya içerikler trafiği artırmaz. Çünkü arama sonuçlarında içeriği ilk üreten orijinal site kopyasından daha önce görünür/ algoritmayı yanıltma çabası olarak algılanır spam ünvanı verilebilir. Kopyalanan yazıda “Kaynak” gösterilirse durum değişir.

– Yükleme hızı: Sayfa yüklenme hızı önemli bir kriterdir. Hatta öyle ki bir sonraki algoritma güncellemelerinde, arama sonuçları sayfasında “bu sitenin hızı düşük” şeklinde uyarılara yer verileceği düşünülüyor. Bu sayede “hız” çağındaki potansiyel ziyaretçilerimiz web sayfasının kapısını bile çalmayabilirler.

– HTTPS: SSL sertifikası sitenin gelip geçici olmadığını, ziyaretçilerine kaliteli içerik sunmaya özen gösterdiğinin bir göstergesi olarak kabul edilir. “Güvenilirlik kriteri” için idealdir.

 

SEO_KRİTERLERİ_Silüet_Tanıtım (6)

  • Domain Bazında Marka Ölçümleri:


– Markanın çevirimdışı kullanımı / alan adı:
Marka isminin domainle eşleşmesi gerekir.

– Markanın bilinirliği: Markanın internet üzerinden yapılan kullanıcı paylaşımları, olumlu yorumları, markayla iletişimi.

– Haber / medya / basındaki etkisi: Markanın güvenilir haber sitelerine konu olması, adının geçmesi ve bunların olumlu yönde olması.

– Araç çubuğu / tarayıcı verileri: Google bilgilerin çoğunu kendi tarayıcısından almaktadır. İnternet kullanıcılarının da %50’sinden fazlası chrome kullanmaktadır, bu sayede ve çeşitli ilave eklentilerle kullanıcılarının ziyaretlerini ölçümleyebilmektedir. Reyting cihazı gibi düşünelim.

 

SEO_KRİTERLERİ_Silüet_Tanıtım (7)

  • Domain-Seviye Kelime Kullanımı:
    Anahtar kelimeleye tam olarak veya kısmen karşılık gelen içerik metinleri.

 

SEO_KRİTERLERİ_Silüet_Tanıtım (8)

  • Domain bazında kelime/site agnostik (bilinmezlik) durumları:


– Alan adı uzunluğu:
15 karakteri geçmemelidir,
– TLD (Top Level Domain/üst düzey domain) : Yeni uzantılardan kaçınmak gerekir. “.com” uzantısı üst düzey sayılmaktadır. Ayrıca domaini güçlendirmek için lokasyonel uzantıların da (ülke bazlı domain uzantısı) kullanılması artı değer sağlayacaktır.
– Domainlerde tire (-) kullanımı güvenilirlik açısından olumsuz etki yaratabilir.
– SSL sertifikasının satın alınması (https://) domain güvenilirliği açısından olumlu bir yatırım olacaktır.

 

SEO_KRİTERLERİ_Silüet_Tanıtım (9)

  • Sayfa Düzeyinde Sosyal Ölçütleri : 

– Sosyal medya kullanımı: Sayfanın tweeter, facebook, Google +1 vb. hisseleri, kullanım sıklığı, bağlantı miktarı / kalitesi.

Şimdilik önem arz etmese de Facebook’un geliştirdiği Open Graph Protocol uygulamasının yayılmasıyla sosyal medya kriteri, SEO kriterlerinin mevcut yüzdelik dilimden daha fazla pay alabilecek.

 

 

Görülüyor ki google “ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol” felsefesinden ilham alıyor. Özgün, Kaliteli, Dinamik, İnovatif ve doğrudan web sitesinin varoluş amacını anlatan içerik paylaşımları, izlenebilecek en akıllıca yoldur.

 

 

Silüet Tanıtım Ajansı

Okuduğunuz konuyla ilgili destek, istek, öneri, şikayet veya öylesine iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Comments are closed.