Web Tasarım: Web sitesi yapım aşamaları

7,5 milyar dünya nüfusu içerisinde,

3,5 milyar internet kullanıcısı mevcut,

Bu internet kullanıcılarının da %90’ı ya alışveriş yapmak için ya da işletmelerle iletişime geçmek için kullanmakta,

2015 verilerine göre Dünya üzerinde yaklaşık 1.200.000.000 web sitesi var ve bunların %30’u aktif…

 

Bu veriler; “bir web sitesinin nasıl olması gerektiği, hangi durumlarda fayda sağlayacağı, rakiplerin önüne nasıl geçileceği, eksikleri neler olabilir, bu eksiklikler kuruma neler kaybettirir gibi cevaplanmayı bekleyen sorular silsilesini doğuruyor. “web sitesi yaptırmak istiyorum ama ….  ?”

 

Bu soruları ve cevapları bulmak yerine, nasıl olması gerektiğini anlatmak daha kestirme olabilir.

Silüet Tanıtım olarak biz bu web sitesi tasarımı işini nasıl yapıyoruz ?

Tecrübelerimizi ve aşamalarımızı aşağıda paylaşarak kurumların ve tasarımcıların dikkat etmesi gereken noktaları aktararak şimdilik bursa web tasarım firmaları tarafından doğru işlerin oluşmasına katkı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Yine de bu, buz dağının görünen yüzü 🙂

 

“Off, kim okuyacak bunu” diyenler için özet

 

İletişim

İşletmenin kitleyle iletişimi için öncelikle ajans ve işletme iletişimi sağlam olmalıdır. Aynı dili konuşmak veya ortak noktada buluşmak ajansın yapacağı işlerin sağlıklı üremesini sağlayacaktır.

İşletmenin kimliği ve ajanstan beklentileri doğru anlaşılmalıdır, projenin başarılı sonuçlar doğurabilmesi bu iletişime bağlıdır, zorlu bir süreçtir vesselam.

Bu süreçte işletme nereye ulaşmak istemektedir, beklentileri nelerdir, kurum renkleri, yazılımsal eklemeler, kurum kimliğine uygun tasarım yapısı, iletişim kanalları vs sorgulanır.

 

Araştırma

Kurumun beklentileri net olarak alındıktan sonra sektörel araştırma ile sağlaması yapılır. İşletmenin beklentilerinin gerçekçiliğine üst rakiplerin hareketleri incelenerek netlik kazandırılır. Rakiplerin henüz kullanmadığı iletişim yolları derinlemesine araştırılır. Amaç sadece web sitesi yapmak değil, projenin bir işe yaramasıdır her zaman. Araştırma içeriği; web sitesinin global veya yerel pazarda işletmeyi rakipleri karşısında bir çok anlamda güçlendirecek iletişim altyapısının hazırlanması olacaktır.

 

Planlama

Site haritasının çıkartılması bilgi paylaşımının nasıl olacağını belirler. Web sitesi menü yapısı, kategori yapısı, galeriler, ek bilgiler, ek yazılımlar… Web sitesinde kullanılacak tüm içerikler, kullanıcı hareketleri baz alınarak oluşturulmalıdır. Ziyaretçinin sayfalarda kaybolmaması, aradığını hızlı bulması, aklından geçenleri karşısında görmesi, başka bir deyişle web sayfasında ilgilendiği bölümün “ona özel” yapıldığı hissine kapılması gerekir.

 

Geliştirme Süreci

Planlama aşamasının detaylandırdığımızda karşımızda “geliştirme” süreci belirmiş olur. İçerikte kullanılacak bütün kodlamalar, animasyonlar, yönlendirmeler ve işlevleri… Tüm bunların yanı sıra kodlamaların fonksiyonel fayda kazandırması gerekir.

Nedir bu fonksiyonel fayda?

Web sitesi altyapısında kullanılan kodların herhangi bir komutu yerine getirmesi ana görevidir, bunu yaparken de planlama aşamasında hazırlanan kriterler doğrultusunda SEO altyapısına da destek vererek “ek fayda”yı ortaya çıkarmasını fonksiyonel fayda olarak tanımlayabiliriz.

 

Tasarım

Şimdiye kadar edindiğimiz bilgileri görselle sentezledikten sonra ortaya çıkan büyüye web tasarım diyoruz.

Hayal gücünün derinliklerinde yanıp sönen ışıklar tasarıma yol göstererek ulaşmak istediğimiz algı boyutuna bizleri yönlendirir. Eskizler, sorgulamalar, renkler, çizgiler, ölçekler, anlatım materyalleri, küçük dokunuşlarla çok şey ifade eden her şey… özelden genele yayılan, birleşerek devleşen imgeleri tamamlar.

Tasarımın teknik boyutunda yazılım altyapısıyla entegrasyonu, web sitesinin görsel açıdan da özel olarak dizayn edilmiş olması önem arz eder. Özgün değilse, size ait değildir.

 

Panel yönetimi

Tasarımı ve yazılımı hazır olan web sayfasının veri girişleri kontrol paneliyle sağlanır. Web sitesi bitmiş gibi bütün veriler eksiksiz yüklenerek bir sonraki test aşamasına hazırlanır. Bu aşama, “kontrol paneli”nin kullanımını, işletmenin ilgili birimine anlatmak için uygun bir zaman.

 

Testler

Tasarımı ve yazılımı bitirdikten sonra görücüye çıkmadan son kontroller titizlikle yapılmalıdır. Görsel ve yazılımsal hatalar doğrudan firmanın imajını olumsuz etkiler.

Sayfanın açılış hızından, içeriğinde kullanılan materyal yapısına, internet tarayıcıları (browser) uyumundan, cihaz (smartphone, tablet) uyumuna, kodlama hata testlerinden, retina ayarlarına ve daha bir çok aşamadan başarıyla geçmelidir. Web sitesi içeriğinde kullanılan modüller, görseller, eklentiler vb. gibi yazılımların düzgün çalıştığının onayını almak için testlere yüksek oranda ihtiyaç vardır.

 

Lansman!

Tüm aşamalardan ve onaylardan başarıyla geçildikten sonra geri sayımla birlikte web sitesini kullanıcılara sunmanın zamanı geldi. Özverili ekibin artık yeni bir bebekleri var ve internet hayatının tüm zorluklarını aşarken de yanında olmaya devam edecekler.

 

Teknik destek

Mum ışığı yerine devasa bir spot gibi davranması için web sitesinin dinamik olması, güncel tutulması gerekmektedir. Artık ekibin yeni görevleri var.

Destek içerikleri neler olabilir?

Kullanılan yeni görsellerin uygunluğunun kontrolü, uygun ölçülerde web sayfasına yüklenmesi, arama motoru optimizasyonu (SEO), internet reklamları stratejilerinin belirlenerek hayata geçirilmesi, olası yazılımsal eklemeler gibi ucu görünmeyen, ihtiyaçla şekillenen her şey olabilir teknik destek hizmeti.

 

 

Web sitesi inşasının bir kısmı bu aşamalarla şekillenir.

Web sitesi oluşturulurken yukarıdaki aşamaların hepsini bilen profesyoneller idealdir. Siz yine de fazlasını bilenleri bulun.

 

 

 

 

Silüet Tanıtım Ajansı

Okuduğunuz konuyla ilgili destek, istek, öneri, şikayet veya öylesine iletişime geçebilirsiniz.

 

 

İLGİLİ DİĞER KONULAR

Web Sitesinin Avantajları

Web Tasarım ” Flat ” dönemi

Web Tasarımda 10 Ölümcül Hata

COMMENTS

Comments are closed.