Windows 10 | Genel Özellikleri

Yeni sürümü tamamlanarak kullanıma açılan windows 10 bir önceki sürümlerin (7 – 8.1) sentezinden oluşturulmuş. Windows 7’nin alışılmışlığına Windows 8’in hız ve kolay ulaşılabilirliği eklenerek son iki sürümler birleştirilmiş demek doğru olur.

Windows 8 ile yapılan ani değişikliklerin kullanıcıları olumsuz etkilediği farkedilmiş olacak ki arayüz Windows 7’ye daha fazla benzetilmiş. “Windows insider” ile global windows kullanıcılarını biraraya getirerek işletim sistemini gönüllü olarak “geliştirmelerine” izin veren bir destek programı oluşturmuş. Yaklaşık 6 yıllık bir gecikme olsa da neresinden dönersen kardır.

Önemli değişikliklerin liste başında şüphesiz “Explorer”ın yeni versiyonu “edge” gelmektedir. Herhangi bir web sayfasının üzerine notlar alıp paylaşabilme gibi özellikleri barındıran, üzerinde çeşitli dinamik işlemler yapma imkanı sağlayan “edge”, bu özellikleriyle bile explorer’dan sonra devrim niteliğinde denilebilir.

Önemli özelliklerin bir diğeri de Cortana isimli yardımcı asistan tahsis edilmiş olmasıdır.

 

“Tanıdık, üretken, esnek, kişisel” referans kelimeler ile vaadlerini sunan Windows 10 için yapılan yenilikler ve kısa başlıklar şu şekilde:

 

Tanıdık ve her zamankinden daha iyi

Windows 10, Başlat menüsü dahil olmak üzere birçok açıdan Windows 7 ile benzerlik taşıdığından hem tanıdıktır hem de kullanımı kolaydır.

Web’in de sizinle aynı şekilde çalışmasını sağlayın

Microsoft Edge, gezinirken kolay bir şekilde çalışabilmenizi sağlar. Doğrudan web sayfaları üzerine yazabilir1 ya da not alabilir, bunları başkalarıyla paylaşabilir, rahatsız edilmeden online makaleleri okuyabilir ve sevdiğiniz metinleri daha sonra kolay bir şekilde okumak üzere kaydedebilirsiniz.

Dilediğiniz şekilde çalışma esnekliği

Bilgisayar, tablet ya da telefonunuzdan mağazaya göz atın ve uygulama, oyun, müzik, film ve TV programları gibi ücretli ve ücretsiz harika dijital içerikleri kolayca indirin.

Cihazınızla dilediğiniz şekilde etkileşim kurun

Dokunun, yazın veya konuşun: Tercih sizin, yaptığınız işe en uygun olanı kullanabilirsiniz.

 

 

ARAYÜZ İNCELEME

 

Başlat menüsüne bastığımızda sağ tarafta en son girilen yerleri, sık kıllanılan uygulamaları görebileceğimiz bir bölüm ayarlanmış. “Kişiselleştirilebilirlik” iddiasına sadık kalarak “düzenlenebilir” yapıda tutulmuş. Buradan sosyal medya, hava durumu, döviz kuru, spor müsabakaları gibi ilgilendiğiniz tüm konulara hızlı erişim sağlanabiliyor.

Windows_10_baslat_menusu

Başlat menüsü uygulamalarını daha geniş görebilme imkanı sağlayan genişletme düğmesi ile uygulamalara rahatça odaklanılabiliyor. İşin güzel tarafı bu arayüzü size dayatmıyor olması. İstediğiniz zaman “minimal mod”a, başlat menüsünün yanı başına tekrar getirebilirsiniz.

Windows_10_baslat_menusu_tam_ekran

 

Windows 10 klasör arayüzleri ve ikonları flat tasarım yapısına uygun olarak hazırlanmış. Kullanılan uygulamalar vurgulanacak şekilde ayarlanan yeni klasör yapısıyla daha anlaşılabilir bir form kazandırılmış.

Windows_10_klasor_yapısı

 

Windows 10 işletim sistemi, kullanıldığı cihaza göre adapte olabilme özelliğiyle kullanıcıyı çeşitli ayarlamalar yapma zahmetinden de kurtarmış oluyor. Örneğin; “klavye ve fare” olmadığını algılayarak, özellikle tablet kullanıcıları için sadece dokunmatik kullanıma kendini ayarlayabiliyor.

 

 

Windows 10 eylem merkezi, ekran ayarları, wi-fi, uçak modu gibi ayarlara hızlı bir şekilde erişim sağlıyor.

Windows_10_eylem_merkezi

 

Açık olan tüm program veya uygulama geçişlerine de hızlı atlamalar yapılabilmesi için geliştirilmiş geçiş paneli de daha kullanışlı tasarlanmış.

Windows_10_açık_olan_programlara_erişim

 

 

Cortana!

İşte bu başlı başına bir yenilik!

Daha önce apple “siri” veya amazon “echo” ile düşünmemiş olsaydı daha yeni olabilirdi.

 

Yine de aradığınızı bulamadığınız herhangi bir işletim sistemi için birilerinin “did you mean?” diyerek size önerilerde bulunması işleri çok daha kolaylaştırabilir.

Windows_10_baslat_menu_akıllı_arama

 

 

Windows 10 sürümüne yükseltmek için şuan muhtemelen bir çok kişi “biraz zaman geçsin de..” tadında bir düşünce eğiliminde. Bunun için de pek haksız sayılmazlar, güncelleme üstüne güncelleme alan bir işletim sisteminin yeni sürümüne düşünmeden geçmek bir miktar cesaret istiyor. Özellikle de kullandığı mevcut sistemi tamamen kişiselleştirmiş olanlar için.

Windows 10 genel değerlendirmede, yenilikleri ve geliştirilen mevcut özellikleriyle gönül rahatlığıyla kullanılabilir gibi görünüyor.

Yine de biraz zaman geçsin de..

 

 

Comments are closed.