Ya televizyonunuz da sizi izliyorsa?

Bilgisayarlar ve akıllı cep telefonlarından sonra akıllı televizyonların da giderek yaygınlaşması ve internete erişim konusunda üçüncü sıraya yükselmesiyle siber güvenlik bu cihazlar için de gündeme gelmeye başladı.

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, siber korsanların internete bağlı telefon ve televizyonların kamera ve mikrofonunu ele geçirip izleyebileceği uyarısında bulundu: “Üstelik bunlar olurken ruhunuz bile duymaz. Yine, televizyonların belleklerine girerek bazı uygulamalarda kullanılan kredi kartı, sosyal medya ve e-posta gibi kişisel verilerin çalınması da mümkün. Artık insanlar internete televizyonlarından bağlanıyor. Bilgisayar ya da cep telefonundan yapacakları işlemleri televizyondan da yapabiliyor.

Ayrıca televizyonlardaki dahili ya da harici kamera ile uzaktaki yakınları ile görüşme imkanı buluyorlar. Şunu hiç unutmayın ki o kamera ve ses alıcıları uzaktan kontrol edilebilir. Siz televizyon izlerken, televizyonunuz da sizi izliyor ve dinliyor olabilir.

Televizyon başındaki istemediğiniz görüntülerinizi ertesi gün video paylaşım sitelerinde izleyebilirsiniz. Çok basit önlemlerle buna çözüm bulabilirsiniz”.

 

NASIL ÖNLEM ALINABİLİR? 

 

Doç. Dr. Koltuksuz, alınacak önlemler konusunda şunları belirtti:

“Televizyon ses özelliğini devre dışı bırakıp kamerasını da kullanmadığınız zamanlarda kapatın. Basit bir yara bandıyla bile kamerayı kapatırsanız, yaralanmamış olursunuz.

Örneğin,
– Çok kullanılan harici belleklerin güvenliğine özel önem verin.
– Bilmediğiniz ya da güvenmediğiniz uygulamaları televizyonunuza ya da telefonunuza indirmeyin.
– Bir uygulamayı indirirken nelere izin verdiğinizi mutlaka kontrol edin. Aksi takdirde, kendi rızanızla ses kaydı veya görüntü kaydına izin vermiş olabilirsiniz.
– Özellikle, resmi uygulama marketi dışında bir kaynaktan uygulama indirmeyin.
– Ayrıca, siber korsanlar, akıllı televizyonlardaki tarayıcının neden olduğu açıklıklardan faydalanarak sunucuyla akıllı televizyon arasına girilebilir. Bu sayede, kredi kartı, sosyal medya ve e-posta bilgileri gibi kişisel verileri ele geçirebilir.”

Kaynak: NTV