4.5G ihalesinin sonucu onaylandı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, KDV hariç toplam 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 avro teklifin verildiği 4.5G ihalesinin sonucunu onayladı.

Türkiye 4G‘ye geçmek için hazırlık yaparken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4G‘yi atlayıp 5G‘ye geçilmesi konusundaki açıklaması sonucunda Türkiye‘nin 5G‘ye geçmesinin yıllar alacağı gerçeği kabullenilerek, 5G olmasa da 4.5G ile mobil alanda yeni bir sayfa açıldı.

5 frekans bandında 18 paket için Vodafone, Turkcell ve AVEA‘nın teklif verdiği ihaleden KDV dahil 3 milyar 960 milyon euro gelir elde edildi. 4,5G olarak tabir edilen IMT-Advanced Yetkilendirmesi İhalesinin sonucu onaylandı. Yetkilendirme süresi, 30 Nisan 2029’a kadar devam edecek. İhalede yarışan 4 firmadan Netgsm teklif vermeyerek ihaleye katılmaya hak kazanamamıştı.

4.5G ne zaman kullanılmaya başlanacak?

Operatörlerin 1 Nisan 2016 itibariyle 4.5G‘ye geçmesi planlanıyor.Operatörler 8 yıl içerisinde yani 2024’e kadar Türkiye‘nin %95‘ini 4.5G kapsamına almak zorundalar. Tabi o zamana kadar 5.5G‘ye de geçmiş olabiliriz.

Peki 4.5G ile hayatımızda neler değişecek?

– Mevcut frekans miktarı, 183 MHz’den 573 MHz’ye çıkacak. Yani frekans sayısı ve dolayısıyla da hız artacak.

– 4.5G sayesinde akıllı cihazların veri indirme hızında gözle görülür bir hız artışı yaşanacak.  3G’ye sahip bir cihazla oyun yüklemek ortalama 3 dakika sürerken, bu süre 4.5G’de 25 saniyeye düşecek.

– 3G saniyede yaklaşık olarak 28 Mbps‘lik bir hız sunuyor. 4.5G‘ye geçildiğinde ise bu hız saniyede ortalama 300 Mbps olacak.

– 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 gigabayt büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi, bu teknolojiyle 6 saniyeye düşecek.

– 3G’li bir cihazda kullanıcılar ortalama 10 saniyede müzik indiriyor. 4.5G bu süreyi 1 saniyeye düşürüyor.

– 3G’de video yüklemek isteyen kullanıcılar ortalama 20 saniye beklemek zorunda. 4.5G’de işe bu süre 1 saniye.

– HD video izlemek için gereken bekleme süresi 3G’de 1.5 dakika. 4.5G ise bu süreyi 30 saniyeye düşürüyor.

– 4.5 ile birlikte mobil internet kullanırken videoları daha akıcı bir şekilde izleyip, Periscope gibi canlı yayın programlarını daha rahat bir şekilde kullanabileceksiniz.

5G Ne zaman kullanıma girecek?

İlk ticari 5G ağlarının iş dünyasında 2020’de kullanımına başlanması amaçlanıyor. Teknolojinin çalışan örneğinin ilk olarak 2018 olimpiyatlarında sergilenmesi bekleniyor.

siluettanitim: Silüet Tanıtım | Dijital Ajans: 2011 Yılında Grafik Tasarım, Web Tasarım (E-Ticaret Sitesi, SEO), Fotoğraf / Video Çekimi (Tanıtım filmi) ve Video Animasyon şirketleri arasına Bursa’da katılmıştır. “Dijital ajans” kavramı henüz yokken, web tasarım firmalarının sadece web sitesi, diğer ajansların alanlarının sadece grafik tasarım, marka stratejilerinin sadece klasik reklam ajanslarında geliştirildiği, kısaca “marka kimlik sistemi, kurumsal kimlik tasarımı, web sitesi ve reklam/tanıtım çalışmalarının” birbirlerinden başka şeyler anlattığı bir dönemdi işte bizim başlangıcımız. Bu karmaşanın içerisinde marka değerini, algıları, bütünlüğü, rakipleri, tasarımı ve her şeyden önemlisi “fikrin” gücünü anlatıyoruz.
Benzer Yazılar

Hizmetlerimiz için www.siluettanitim.com ziyaret ediniz