Web Siteleri ve Kullanım Alanları

Web siteleri ve kullanım alanları: Silüet web ve grafik tasarım ajansı

 

Web siteleri, kurumsal/bireysel tanıtıma ihtiyaç duyan herkes tarafından oluşturulması gereken önemli bir “varolma enstrümanıdır”. Peki, ne tür web sayfaları firma ve kullanıcı beklentilerini karşılar? “web sitesi yaptırmak istiyorum” cümlesinin “en uygun” cevabı ne olabilir?

Öncelikle kısa bir “tanım” geçmekte fayda var. 3-5 sene öncesine kadar ( … – 2013 ) Statik – Dinamik – Flash siteler şeklinde basit bir kategori sistemi mevcuttu.

Günümüzde flash tabanlı web siteleri kullanılmamaktadır. Bunun sebebini basitçe; güvenlik, cihaz uyumu, arama motorlarındaki pasifliği şeklinde özetleyebiliriz.

Statik : Tasarımın yazılımla birleştirilip kullanılmasıdır.

Dinamik: Tasarımın yazılımla birleştirilip, yöneticilerin şifre ile girdiği kontrol paneli sayesinde, web sitesi oluşturulurken belirlenen alanlara istediği zaman müdehale etmesini mümkün kılmasıdır.

 

Aşağıda 5 maddede özetlenen zamane web siteleri genelde dinamik sınıfına girmektedir.

İşte başlıyoruz. Küçükten büyüğe, kullanım alanlarına göre web siteleri:

 

  1. Bloglar (günlük)

Bloglar güncel olarak makaleleriniz, tecrübeleriniz, şiirleriniz veya sektörel ipuçlarınız gibi dilediğiniz içeriği paylaşabileceğiniz sistemlerdir. Oldukça sade arayüz tasarımlarını, kodlama bilgisi olmaksızın kullanabilirsiniz. Ücretsiz ve kullanıma hazırdır. Google tarafından sunulan hizmeti https://support.google.com/blogger/answer/1623800?hl=tr bu linkten öğrenebilir, kurabilirsiniz.  WordPress’in ücretsiz hizmetleri ve kurulum hakkında bilgi almak için de https://en.support.wordpress.com/ linke tıklamanız yeterli.

 

  1. Kişisel Web Siteleri (portfolyo sitesi)

Diyelim ki mimarsınız ve projelerinizi, iş tecrübelerinizi, eğitim bilgilerinizi barındıran bir cv hazırlamanız gerekiyor. Bunu kendinize ait bir web sitesinde sunduğunuzda bu bir portfolyo sitesi olur. Şuana kadar yaptığınız projelerin hepsini bir .pdf veya word dosyasında toplayıp sunmak, herkes açısından yorucu olacaktır. Kişisel bilgileri veya onlarca projeyi hızlı, sade ve etkin sunmak için kişisel web siteleri idealdir. Ünlülerin kullandıkları web siteleri de genelde bu sınıfa girmektedir. 1 kişiye ait bilgileri barındırdığı için kapsamlı içerik bulunan siteler değillerdir. Kullanıcılara kişisel deneyimler sunulabilir. Bir müzisyenin kendi albümünden şarkı demolarını sunması, bir tiyatrocunun videolarına yer vermesi, bir öğrencinin anket yapabilmesi vb. gibi farklı deneyimlere izin verir.

 

  1. Kurumsal Web Sitesi

Kobilerden, holdinglere kadar ticari vasıf taşıyan kurumlar tarafından tercih edilmektedir. İçerisinde kim olduklarını, ne yaptıklarını, hedeflerini, ürünlerini, haberlerini, iletişim bilgilerini bulabileceğiniz bilgi ve tanıtım siteleridir. Özgün arayüz tasarımı, içerik yapısı, paylaştığı bilgiler ve sunum şekilleri açısından özel bir yere sahiptir. Firmanın kimliğini, web tasarım aşamasında kullanılan materyallerle doğru yansıtması gerekmektedir.

 

  1. Portal siteler

Portal siteleri kurumsal web sitelerinden ayıran en önemli özelliği; kendisi hakkında bilgi verirken, farklı kaynaklardan bilgi toplayarak kullanıcılara fazladan bilgi sunmasıdır. Bu bilgiler genelde telefon rehberi, hava durumu, sektörel haberler, güncel kur bilgileri, web araçları vb. gibi paylaşımlardır. Portal sitelerin amacı, kendi kullanıcı kitlesine ilave faydaları tek bir platformda sunarak, ziyaret ve takip devamlılığını sağlayabilmektir.

 

  1. E-Ticaret Sitesi

E-ticaret dendiğinde “internete koyuyorsun ürünü satılıyor” şeklinde bir düşünce mevcut. Online alışverişin içine girince hiç de öyle olmadığını görüp bu işlerden vazgeçen girişimcilerin olduğunu bilmekte fayda var. Hesaplanması gereken çok fazla kalem vardır. Satışı planlanan ürün adedi, her ürünün varyantları, renk, beden veya ölçü farklılıkları, malzeme farkları, stok durumu ve takibi, ödeme seçeneği, gönderim süreleri vs. gibi ilgilenilmesi gereken konuları barındırır. Şunu bilmelisiniz ki; E-ticaret sitelerinin yayına açılması, fizibilite ve iş planından çok daha kısa sürmektedir.

E-ticaret sitelerinin arayüz yapısı ve yazılımı, ürünü sunmak ve satmaktan çok daha fazlasıdır. Kurumsal sitelerdeki gibi markanın kimliğine uygun olarak hazırlanmalıdır. Amaç satış yapmaktır doğru, ancak alternatif sitelerden bir farkı olmadığında tercih edilme oranı çok yüksek olmayacaktır.

 

 

İlave Özellikler

 

Responsive

Türkçe karşılığı “duyarlı” olan bu terim, “cihaz esnekliği” şeklinde de kullanılmaktadır. Akıllı telefonlar ve tabletlerden yapılan web sitesi ziyaretlerinde, ziyaret edilen sitenin kendini küçülterek cihazın ölçülerine otomatik olarak uyum sağlamasıdır. Dünya üzerinde web siteleri ziyaretlerinin yarısının cep telefonu veya tabletlerle yapılması, responsive terimini çok duyacağımızı göstermektedir. Şimdilik cep telefonu ve tabletler için kullanılan bu yapı, “giyilebilir teknoloji” ürünlerine de göz kırpmaktadır.

 

Mobil

Responsive özelliğinin sabit versiyonudur. Responsive, mevcut web sitesini olduğu gibi küçültür. Mobil siteler küçük ölçülerde yeni bir web sitesi oluşturur gibi hazırlanır. Kendine göre avantajları vardır. Web sitenizde çok fazla bilgi olduğu için, mobil versiyonunda bazı bilgileri eleyerek daha iyi performans yakalayabilirsiniz. Bunun tersi olarak web sitenizde olmayan bir uygulamayı mobil sitenize özel hazırlayabilir veya dijital kampanyanızda mobile özel farklı bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Kullanılan görsellerin ölçüsünü, sayısını optimize ettiğiniz için sayfa yüklenme süresi de çok kısa olacaktır.

 

 

Ayrıca bakınız: web sitelerinin avantajları

 

Silüet Tanıtım Ajansı

Okuduğunuz konuyla ilgili destek, istek, öneri, şikayet veya öylesine iletişime geçebilirsiniz.

siluettanitim: Silüet Tanıtım | Dijital Ajans: 2011 Yılında Grafik Tasarım, Web Tasarım (E-Ticaret Sitesi, SEO), Fotoğraf / Video Çekimi (Tanıtım filmi) ve Video Animasyon şirketleri arasına Bursa’da katılmıştır. “Dijital ajans” kavramı henüz yokken, web tasarım firmalarının sadece web sitesi, diğer ajansların alanlarının sadece grafik tasarım, marka stratejilerinin sadece klasik reklam ajanslarında geliştirildiği, kısaca “marka kimlik sistemi, kurumsal kimlik tasarımı, web sitesi ve reklam/tanıtım çalışmalarının” birbirlerinden başka şeyler anlattığı bir dönemdi işte bizim başlangıcımız. Bu karmaşanın içerisinde marka değerini, algıları, bütünlüğü, rakipleri, tasarımı ve her şeyden önemlisi “fikrin” gücünü anlatıyoruz.

Yorumlar (2)

Benzer Yazılar

Hizmetlerimiz için www.siluettanitim.com ziyaret ediniz