Site-İçi SEO: 15 ipucu

Site içi SEO: Silüet web ve grafik tasarım ajansı

SEO, Site-İçi ve Site-Dışı olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Site-dışı SEO için dış kaynaklara ihtiyaç duyulurken, site-içi SEO site sahibinin kontrolündedir. Genel olarak irili ufaklı yüzlerce madde olsa da uygulaması basit yöntemlerdir, önemli olan neyi nasıl yaptığınızdır. Web tasarım bursa için henüz ergenlik döneminde olsa da tasarım ve yazılım konusunda dünya standartlarını yakından takip edenler de yok değil. Günümüzde rekabet için web sitesi “mecburiyet”, arama motoru optimizasyonu “gereklilik”.

Site içi optimizasyon kriterlerinin en önemli 15 maddesini aşağıda bulabilirsiniz.

 

  1. SAYFA BAŞLIKLARI ve KULLANIMI

Web sitesinin herhangi bir sayfasının başlıkları, o sayfanın içeriği hakkında google botlarına göz kırpar. Bu sebeple sayfa başlıkları anahtar kelimelerinizi haykırmak için önemli bir bölümdür. Peki doğru başlık nasıl olmalıdır?

H1 Etiketi (HEADLINE) arama sonuçlarında (SERP) görünmesi için kilit bölümdür. 2. Başlık niteliğindedir. Aranan kelimelerle sayfanın alaka düzeyi bu etiket sayesinde tespit edilir.

Başlık seçimi konuyla veya anahtar kelimelerle ilgili olmalı, alakasız içerik/anahtar kelime ve tekrar eden anahtar kelimeler doğal görünmeyecektir.

Başlıklar genelde optimizasyon çerçevesinde dikkate alınmadığı için konuyu anlatan cümleler yeterli görülür.

  • “google’da üst sıralara çıkmak için yapılması gerekenler”
  • “Site içi SEO: optimizasyon için 15 ipucu.”

Bu başlıktaki anahtar kelimemiz “SEO” olduğu için kendisine baş köşede yer verilmiştir. 2. örnek doğru başlık kullanımını temsil etmektedir.

  1. METİN/İÇERİK

Genelde yapılan ve tartışılan hatalardan bir tanesi de “metin uzunluğu” konusudur.

Web sitelerinin esas görevinin bilgi aktarmak olduğunu biliyoruz. Ziyaretçilerin beklentisi de aslında tam olarak budur. Google algoritmasının ziyaretçi beklentilerini esas aldığını biliyorsak, kısa metinlerin mümkün oranda tercih edilmemesi gerektiği sonucuna ulaşabiliriz.

Bu konudaki çalışmalar da bunu destekler nitelikte. İlk 10’da bulunan web sitelerin sayfalarındaki harf ortalaması 2.000 (ikibin). Yani yaklaşık 350 kelime. Bu uzunluktaki metinlerin içerisine yükseltmeye çalıştığınız anahtar kelimelerinizi ilave ettiğinizde faydalı olacağını unutmayın.

  1. SAYFA YÜKLENME HIZI

Bilgiye hızlı ulaşmak kullanıcı beklentisinden çıkıp bir gereklilik haline geldi. Bu anlamda da web sitelerinin açılış hızlarının da çok önemli bir kriter olduğunu söylemek mümkün. İlerleyen zamanlarda arama sonuçlarında “bu site yavaş/hızlı” gibi uyarılara yer verileceği tahmin edilmektedir.

Mevcut web sayfanızın hız kontrolünü, google’ın ücretsiz sunduğu bu araçla test edebilirsiniz: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

  1. ANAHTAR KELİMENİN ÖNEMİ VE YERLEŞİMİ

Google indexleme algoritması “içerik analizi” ile güçlendiği için bu konuya çok önem vermiyormuş gibi gözüküyor olabilir ancak bu şimdilik doğru bir bilgi değildir.
Anahtar kelime web sayfasının önemli yerlerinde bulunmalıdır : URL, Konu içeriği başlarında, H2 taglarda. Bu sayede Google, sayfanın bu anahtar kelimeyle alakalı olduğunu görür.

Anahtar kelime başlıkta, içeriğin ilk 100 kelime içerisinde ve H2 –H3 taglarda mutlaka bulunmalıdır.

  • Anahtar kelime, başlığın mümkünse başında veya en azından ortalarında olmalıdır

Optimizasyon Başlık Kullanımı

  • Tüm duyulara hitap eden faydalı içerikler oluşturun.
    Bu konuyu şöyle canlandıralım: diyelim ki bir akıllı telefon almaya karar verdiniz. Ancak hangisini alacağınızı bilemiyorsunuz. Yapılacak ilk iş beklentilerinizi belirleyerek bunu karşılayabilecek cihazı tercih etmek olacaktır. Bunu için de cihazların özelliklerini öğrenmeniz gerekir. Bu özellikleri 2 paragrafa sığdıran bir üretici ile, bir kaç sayfada hem görseller hem videolar ile ürününü anlatan üreticiyi kıyasladığımızda multimedya içeriğin kullanıcı=google açısından önemini anlayabiliriz. Bu materyaller kullanıcı dostudur, ziyaretçilerin sitede daha fazla ve kaliteli zaman geçirmelerini sağlar, Google da buna önem verir.
  • Güvenilirlik anlamında kendini ispatlamış, otorite sayılan web sayfalarına, kendi sayfanızdan link çıkışı sağlayın.
  • Anahtar kelime, oluşturulan içeriğin ilk 100 kelimesinin içerisinde mutlaka bulunmalıdır.

Anahtar Kelime | İlk 100 kelime (örnek)

  • H1 etiketi: H1 tag sayfa başına bir tane olmalıdır. H1 bölümünde bazen sayfayla alakasız (genelde yazı fontu gibi) bilgiler otomatik olarak gelebiliyor. Her sayfada sadece 1 tane H1 olmalıdır ve sayfa içeriğiyle ilgili “anahtar kelimeyi” içermelidir.
  • Konu başlığına tanımlayıcı düzenlemeler eklenebilir. Örneğin: “Soğuk İçecek : marka” , “ web tasarım: 2015 trendleri” gibi.
  • Sosyal paylaşım butonları kullanın (sosyal medyayı da kullanın).
  • Anahtar kelimeye ait içerik yeterliliği için en az 1500 kelime içeren yazılar bulundurulmalıdır.
  • Hemen çıkma oranı genellikle “SERP/Başlık/İçerik” tutarsızlığından kaynaklanır. Başlık ve içeriğin tutarlı ve kaliteli olduğuna dikkat edilmeli. (bkz. madde 6)
  • LSI (Latent Semantic İndexing) kelimelere dikkat.
    Semantic: “Anlamsal, anlamla ilgili” anlamına gelir. Genel yapısal özelliğine “anlamlandırma” diyebiliriz.
    LSI, metinsel bir içerikte bulunan kelimelerin birbirine benzer, yakın anlamlara sahip olma eğilimini ayıklama yeteneğine sahiptir.
    Google’ın, LSI yöntemini içerik “alaka düzeyini = içerik kalitesini” belirlemek için kullandığı bilinmektedir. Uzun makaleler, anahtar kelimeyle alakalı benzer veya ilişkili kelimelerin doğal tekrarına izin verir.
    Anahtar kelimelerinize en yakın kelimeleri bulmak için; google’da anahtar kelimenizi aratın / sayfanın en altındaki “ilgili aramalar” sonuçlarından faydalanın.

LSI

 

 

5. SAYFA DEĞERİ (PageRank): Bunu yapmanın en kolay yolu olarak “ücretli backlink” sağlayan makale yayınlayıcıları akla gelir. Kolay olan makbul değildir ve google bakış açısı da bu yöndedir çünkü bu konuyu fazlasıyla önemsemektedir. Kolay yolu tercih etmek yerine kaliteli içeriklerle doğal olarak paylaşılmasını, kaynak gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Kar amacı gütmeden makale yayınlayan site sahiplerine e-posta aracılığıyla güvendiğiniz içeriğin yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Görselleri, metinleri, konusu veya sunum şekliyle kaliteli olan bir içeriği kim reddeder ki? Backlink’in önemi konusuna bir göz atabilirsiniz.

6. HEMEN ÇIKMA ORANI: Bir web sitesini ziyaret edip uzun süre oradaki içerikleri incelemeniz, web sitesinin istediğiniz bilgileri sizlere sunduğunun işaretidir. Bu sinyal google açısından bir diğer önemli kriterdir ve sitenin kalite/rütbe puanını etkiler. Hemen çıkma oranı yüzdelik dilimlerle gösterilir, takip edilmesi gereken bir konudur. Yüzde oranı ne kadar düşükse o kadar iyidir. Oranın yüksek olması; ziyaretçilerin dikkatini çeken içerik, görsel veya konu bazında faydalı bilgilerin olmadığı, buna göre yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiği anlamına gelir. Hemen çıkma oranını google analytics ile ücretsiz takip edebilirsiniz.

7. DOMAİN OTORİTESİ/GÜVENİLİRLİĞİ ( Domain Authority ): Domain otoritesi SERP sıralaması, başka kaliteli sitelerden alınan linklere göre sitenin/sayfanın 100 üzerinden değerini ölçer. Sorgulama Aracı.

8. LİNK İLGİLİLİĞİ : Diğer otoriter sitelerden link almak çok önemli bir konu olsa da, link alınan sitelerin de anahtar kelimelerinizle veya sitenizle alakalı olması ayrıca önemlidir.
Bunu google şu şekilde düşünür; psikolojiyle ilgili içerik/görsel yayınlayan bir web sitesinin ilgili konusu “sağlık”tır. Bu anlamda oraya “nakliye firmasıyla” ilgili makale paylaşımı “ilgililik” düzeyinde zayıf kalacak ve belki de spam etkisi oluşturacaktır.

9. CİHAZ UYUMU: Esnek tasarım (Responsive). Günlük olarak yaklaşık 3.3 milyar kişi internet kullanıyor ve bu dünya nüfusunun neredeyse yarısı. 3.3 milyar kullanıcının da yarısından fazlası ziyaretlerini mobil cihazlarla yapıyor olması sebebiyle mobil uyumlu bir web sitesinin gerekliliği konusu tartışılamaz. Google da “mobil site” yerine “cihaz uyumlu (responsive)” sitelere önem vermektedir. Kullanıcıları düşünerek hızlı açılan, etkili ve ziyaretçi dostu arayüz tasarımıyla oluşturulmuş bir web sitesi ziyaretçiler tarafından tercih sebebi olacaktır.
Kaynak

10. ZAYIF / TEKRARLAYAN METİNLER: Ziyaretçiler=Google özgün ve faydalı içeriği olan siteler üzerinde yoğunlaşırlar. Hangi amaçla oluşturulursa oluşturulsun yenilikçi, kullanıcı dostu, standartın az da olsa üstünde ve kaliteli içerik barındıran web siteleri, sınıfındaki “diğer” sitelerden kendini ayırmış olacaktır. Kısa, zayıf, imla veya hitap hatası barındıran metinlerden, yanlış veya etkisiz görsel kullanımlarından kaçınmak “kalitesiz” algısının önüne geçebilir.

11. İÇERİK GÜNCELLEMELERİ / YENİLENME SIKLIĞI:Getirilen yeni güncelleme ile arama sonuçları sayfasındaki sitelerin değiştirilme tarihleri de görülmektedir. Dinamik tutulan web siteleri daha güncel sayılacağı için ön sıralarda boy gösterebilmektedir. Yapılması gereken bir-iki kelime veya görsel düzeltmekten daha çok, daha derin bir güncelleme şeklinde düşünülmelidir.

12. KIRIK LİNKLER: Web sitesi içerisindeki başlıkların devamlı değiştirilmemesi gerektiğini biliyoruz. SEO uzun vadeli bir süreç olduğu için eskiden yapılan girşimler unutulabilir, web sitesinde eskiden varolan ve şuan kullanılmayan çok fazla link varsa, terk edilmiş, başıboş bir site izlenimi vereceği için otoriteyi korumak gerekir.
Mevcut backlinkler, kırık veya silinmiş link kontrolü için ücretsiz bu aracı kullanabilirsiniz.

13. URL
13.1 Uzunluk: URL, anlamsız (örneksite.com/sayfa/352+%3sap?) veya çok uzun (örneksite.com/seo-konusunda-doğru-bilinen-yanlışlar-ile-yanlış-bilinen-doğrular-klavuzu-pdf/) URL ler kullanılmamalıdır. Google’nın açıklamasına göre URL’deki ilk 3-5 kelime daha önemlidir.
13.2 URL Yolu: Sitenin genel yapısına veya anasayfaya yakın kelimeler bir miktar otorite desteği alabilir.
13.3 URL’lerde anahtar kelime kullanımı ilgililik sinyali gönderecektir.
13.4 URL dizinindeki kategoriler Google tarafından okunmakta ve bu sayfanın konusu hakkında içerikle ilgili bir sinyal sağlanabilmektedir ( Bkz. madde 4-12 – LSI )

14. REFERANSLAR VE KAYNAK GÖSTERİLMESİ: Bilimsel araştırmalar gibi bazı içeriklerin tamamı veya bir kısmı kopyalanmışsa, kaynak veya referans belirtmek kalite göstergesi sayılacaktır.

15. KULLANICI GÖRÜŞLERİ/SİTE İTİBARI: Bir sitenin kendi içindeki veya dış kaynaklardaki (şikayet siteleri vb.) yorumlarla değerlendirilmesinin algoritmada önemli yeri vardır. Google, algoritmalarında olumlu/olumsuz yorumları ayırt ederek otorite seviyesini değerlendirebilmektedir.

 

Silüet Tanıtım | Dijital Ajans

Okuduğunuz konuyla ilgili destek, istek, öneri, şikayet veya öylesine iletişime geçebilirsiniz.

siluettanitim: Silüet Tanıtım | Dijital Ajans: 2011 Yılında Grafik Tasarım, Web Tasarım (E-Ticaret Sitesi, SEO), Fotoğraf / Video Çekimi (Tanıtım filmi) ve Video Animasyon şirketleri arasına Bursa’da katılmıştır. “Dijital ajans” kavramı henüz yokken, web tasarım firmalarının sadece web sitesi, diğer ajansların alanlarının sadece grafik tasarım, marka stratejilerinin sadece klasik reklam ajanslarında geliştirildiği, kısaca “marka kimlik sistemi, kurumsal kimlik tasarımı, web sitesi ve reklam/tanıtım çalışmalarının” birbirlerinden başka şeyler anlattığı bir dönemdi işte bizim başlangıcımız. Bu karmaşanın içerisinde marka değerini, algıları, bütünlüğü, rakipleri, tasarımı ve her şeyden önemlisi “fikrin” gücünü anlatıyoruz.

Yorumlar (2)

Benzer Yazılar

Hizmetlerimiz için www.siluettanitim.com ziyaret ediniz