Bir web sitesi yaptırmaya karar verildiğinde Fiyat | Zaman | Kalite aranır. Web sitesi tasarımı ‘nın yatırım olduğunu düşünürsek bu özelliklerin aranması doğaldır, ancak bu kadarla sınırlı değildir. Sektör tam olarak olgunlaşmadığı için yatırımcılara doğru veya tam bilgilendirme yapılamadığında, yatırımcıların gözünde çeşitli önyargılara müsait bir zemin oluşabilmektedir. Bu önyargılar da doğru görünen yanlış kararlar yüzünden zarara dönüşebilmektedir. Genelde yapılan düşünsel ve fiili hataların üstünü kapatalım ki o çukura yatırımcıyı düşürmek yerine, rekabet ve yatırım riskini düşürebilelim.
Bir web sitesinin amacına uymayan, genelde yapılan başlıca hatalar;
1- Web sitemizin arayüz tasarımı çok iyi değil ama bizim sektör için “yeterli” .
Ziyaretçiler markayla ilgili ilk deneyimi web sitesiyle yaşıyor olabilirler. Amatörce dizayn edilmiş web sitesinin ziyaretçileri, firma hakkında önyargılara kapılabilirler.
2- Web sitesini yaptırdık, şimdi bekleyelim de ziyaretçiler gelsin.
Sektördeki diğer güçlü firmalar altyapı ve tasarımsal anlamda ön plandayken bunun adı “umut”tur.
3- Bütçemi zorlamadan basit bir tasarım yaptırsam da olur.
Web sitesi ciddi bir yatırımdır. Profesyonel destek alınmadığında yatırımdan geri dönüş de beklenmemelidir. Başlangıç için “uygun fiyat” caziptir ve düşünülebilir, “çok uygun”sa bu bir hatadır.
4- Web sitemizde “Bizden haberler, blog vs.” bölümü de olsun.
Bu alanlara bilgi girişi yapılmadığında veya eklenen haberler, konular firmayla alakalı olmadığında ciddi bir algı bozukluğu yaratır. Firma hakkında yapılan paylaşımlar gereklidir, faydalıdır.
5- Web sitemize 5 dil ekleyelim. Böylece her Ülkeden satış potansiyeli yakalarız!
Dil opsiyonu iyidir, hedef Ülke potansiyel müşterilerini onurlandırır. Ancak firmada ilgili dili bilen personel yoksa güvensizlik oluşturur.
6- Sosyal ağ simgelerini de ekleyelim sitemize, böylece zamana uyduğumuz anlaşılır.
Sosyal ağlarda ciddi bir takipçi sayısı, etkileşim veya yeni bir deneyim oluşturacak bir projeniz olmadığında durduk yere güven problemi meydana gelir. Dinamik olarak sosyal medya kullanan bir firma, sosyal ağ takipçilerini web sayfasına, web sayfasındakileri de sosyal ağlarına çekebilir, gereklidir.
7- Web sayfası çok mu boş oldu acaba? Şuralara Hava durumu, döviz kuru hatta haber sitelerinden güncel haberler bölümleri eklesek ?
Bu siteyi sadece kalabalık gösterir. Web sitesi ziyaretçilerine kişisel faydalar sunun. Günümüz pazarlamasında ön sıralarda yer alan “kişiselleştirilmiş deneyim” üzerine yoğunlaşmak ciddi oranda fayda sağlayacaktır. Kitlenizin demografik özelliklerine uygun format ve içerik kullanın. Gereksizleri atın.
8- Büyük firmaları referans olarak yazalım!
Referanslar özenle seçilmelidir. Her referansın etkili olmayacağı gibi, küçük bir işi yapılan büyük firmaları referans göstermek de ciddi bir güven ve yetersizlik algısı oluşturabilir.
9- Zaten bir web sayfamız var. Yaptıralı daha 3 (üç) sene oldu…
Web siteleri, Tasarım ve Yazılımlarla oluşturulan bir yapıdır. Bu iki unsurun dışında tarayıcı, cihaz, sunucu, iletişim kanalları vb. faktörlere bağlı olarak hayatını sürdürür. Kendisinin dışındaki gelişmelere adaptasyon sağlayamadığında ışığı sönecektir.
10- Reklam verelim , ilk sırada biz çıkalım!
İnternet reklamı maliyeti düşük, etki alanı büyük bir mecradır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bazı noktalar şunlardır;
• Reklamlara tıklayan ziyaretçiyi karşılayan web sayfasının, kurum kimliğine uygunluğu.
• Yazılım altyapısının arama motoru uygunluğu.
• Web sayfasının tüm cihazlarda görüntülenebilir olması.
• Reklam tıklamalarının ölçülebilir olması, kitlenin tespit edilebilmesi (analytics).
• Reklamların doğrudan ziyaretçi trafiği için etkili olması sebebiyle ilgili web sayfasının SEO altyapısının da oluşturulmuş olması.
• Reklamın, web sayfasındaki içeriklerle uyumlu olması.
İnternet reklamları bütçeyle sınırlıdır, yanlış strateji ve altyapı ile sadece “masraf” olmaya da müsaittir. İnternet aramaları konusunda bir yatırım yapılacaksa pastanın büyük dilimi SEO (Search Engine Optimization) için ayrılmalı, kalan diğer dilim internet reklamlarında kullanılmalıdır. SEO büyük bir spot ışığı, internet reklamları el feneridir. Pili bitince söner.
Mini test: Web Sitesinin iyisini kötüsünü nasıl ayırt edebilirim?
Herkes gibi siz de internet kullanıyorsunuz, çeşitli web sayfalarını ziyaret ediyor, alışveriş yapıyor, haber okuyor veya sektörünüzü araştırıyorsunuz. Web siteleri veya sosyal ağların sizlere hitap edebilmesini, “kişiselleştirilmiş” olmasını bekliyorsunuz. Web sayfanızın durumuyla ilgili kendinize şu soruları sorarak küçük bir test yapın;
– Bir web sayfası yavaş açıldığında bekliyor muyum? Önemli bir durum değilse alternatiflerine mi bakıyorum?
– Ziyaret ettiğim web sayfasının başlıklarına tıkladığımda sayfa açılmadığında veya içi boş bir sayfa çıktığında nasıl bir ruh haline giriyorum?
– Dışardayken acil bilgi almak için akıllı telefon veya tablet kullanarak erişmeye çalıştığım web sayfasında “bu eklenti çalışmıyor” gibi bir uyarı çıktığında, firmadan alacağım hizmet hakkında ne düşünürüm?
– Web sitesi içerisinde kullanılan fotoğrafların kalitesiz olması durumunda ürünü satın alır mıyım? Ürünü veya açıklamaları net olarak anlayamadığım için alternatiflerine mi bakarım?
– Metin veya görselleri birbirine girmiş bir web sayfasından istediğim bilgiyi alabilir miyim, alsam bile doğruluğuna ne kadar güvenebilirim?
– Rengiyle, logosuyla, ürün veya bilgi sunumuyla, yaptığı işi yansıtmayan firmayı mı, yoksa genel tasarım bütünlüğüyle kendinden emin bir duruşa sahip olduğunu yansıtan firmayla mı çalışmayı tercih ederim?
– Aradığım bilgiye ulaşmak için ilgili web sitesinde ne kadar zaman harcarım? Dakikalarca arayıp bulamadığımda o sayfayı bir daha ziyaret eder veya firmayla iletişime geçer miyim?
Sınırlı bilgi veya sınırlı tecrübeyle hazırlanan web sitelerinde, yukarıdaki veya daha fazla problemle karşılaşma ihtimaliniz yüksektir. Kullanıcıların beklentilerini ve web sitelerindeki gezinti hareketlerini esas alarak oluşturulan profesyonel bir web sayfasında bu maddelere yer yoktur, profesyonel olması da zaten bu anlama gelmektedir. Web tasarım firmalarına da bu anlamda çok iş düşmektedir.
Silüet Tanıtım Ajansı
Okuduğunuz konuyla ilgili destek, istek, öneri, şikayet veya öylesine iletişime geçebilirsiniz.
İLGİLİ DİĞER KONULAR
Web Tasarım ” Flat ” dönemi