Google Chrome Flash’ı Engelleyecek

Teknoloji devi Google, Chrome tarayıcısında Flash içerikleri engelleyeceğini açıkladı.

Birçok servisinde HTML 5 desteğini standart hale getiren Google, bir zamanlar her browser (tarayıcı) kurduğumuzda hemen peşinden (bolca olduğu için neredeyse zorunlu olarak) kurup özellikle hareketli içerikleri görüntüleye bildiğimiz, çoğu zaman da eğlenerek izlediğimiz Flash desteğini sonlandırmaya hazırlanıyor. Plana göre bu yılın sonlarına doğru Google Chrome tarayıcısı Flash içerikleri engellemeye başlayacak.

Macromedia firmasının ürünü olan, daha sonra Adobe tarafından satın alınarak geliştirilen ve çeşitli içerikleri göstermeye yarayan bir zamanların popüler Flash‘ı son yıllarda teknoloji alanındaki en büyük tartışmalardan biri oldu. Birkaç yıldır birçok firma güvenlik açıklarına sebep olması, sistemleri yorması ve benzeri nedenlerden dolayı altyapılarında Flash yerine HTML 5 kullanmaya başladı. Birçok geliştirici de Flash yerine HTML 5‘e geçiş yapıyor.
Gelecek olan engelleme zaten günümüzde çok fazla kullanıcısı kalmayan Flash için yolun sonu anlamına geliyor. Halen bu teknolojiyi bırakamayıp kullananlar varsa da önümüzdeki günlerde HTML 5‘e geçiş yapmak zorunda kalacak. Keşke günümüz teknolojilerine cevap verecek şekilde geliştirilebilseydi…

STEVE JOBS UYARMIŞTI

Flash’ın iOS platformunda kullanılmasına izin vermeyen geleceği gören adam Steve Jobs, 2010 yılında konuyla ilgili gerekçelerini dile getirdiği yazısında şunları söylemişti:

“Mobil çağda oluşturulan HTML5 gibi açık standartlar, mobil cihazlarda (ve PC’lerde) kazanan olacaktır. Belki de Adobe, gelecek için güçlü HTML5 araçları geliştirmeye odaklanmalı ve Apple’ın geçmişi geçmişte bırakmasını daha az eleştirmelidir.”