Yeni Şifreniz: KAFATASINIZ

Henüz deneme aşamasındaki araştırmada insanların kafatasındaki eşsiz sesleri ayırt ederek kimlik doğrulayabilecek bir buluş gerçekleşti.

Bir zamanlar sadece bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz parmak izi okuyucular, ses tanıma sistemleri ve göz (iris) tarayıcılar gibi güvenlik sistemleri teknolojinin aşırı hızdaki gelişimiyle biz daha farkına varamadan hayatımıza girdi. Şimdi de bu sistemlere bir yenisi daha eklenecek gibi.

Almanya’da araştırmalar yapan bilim insanları “SkullConduct” ismi verilen projede, modifiye edilmiş bir Google Glass aracılığıyla 1 saniyelik ses klipleri oynatılarak, kafatası içerisindeki sesler kaydediliyor. Her insanın kafatasının şekli eşsiz (bir şeyimiz de aynı olsun) olduğu için kaydedilen titreşimler ve frekans, parmak izinde olduğu gibi kişiyi tanımlamayı sağlıyor.

DENEKLERİN YÜZDE 97’sinde BAŞARI SAĞLANDI

Stuttgart Üniversitesi, Saarland Üniversitesi ve Max Plank İnformatik Enstitüsü’ndeki görevli bilim insanları, 10 insan üzerinde yaptıkları araştırmalarda, geliştirdikleri sistemle deneklerin yüzde 97’sinin kimliğini doğru saptamayı başardı. Umarız henüz araştırma aşamasındaki bu buluş şifre unutma ve özellikle gittikçe artan dijital güvenlik sorunlarını azaltmada, hatta ortadan kaldırmada işe yarar devrimsel bir icat olur.

Gidip görüp yerinde duymak isteyenler için sistem, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde gerçekleştirilecek İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Konferansı’nda bilim dünyasına tanıtılacak.

Kaynak: NTV