Dünyamızı Değiştirmesi Beklenen Yeni Teknolojiler

Sürekli yeni teknolojilerin, fikirlerin haberini alıyoruz. Öyle ki artık yetişemez duruma geldik. Artık bir yeniliğe tam alışamadan, heyecanı bitmeden bir yenisi çıkıyor.

Bu teknolojilerden bazılarının hayatımıza girmesi biraz uzun zaman alırken bazıları da akıllı telefonlar sonrası hızla değişen dünya gibi çabucak herkesi sarmalıyor.

İşte Üzerinde çalışılan hatta bir yerlerde kullanılmakta olduğunu düşündüğümüz teknolojilerden bir kısmı

 

Ekransız Görüntüler

 

Ekransız Görüntüler
Ekransız Görüntüler

Şimdilik bir görüntü elde etmemiz için ekranlara muhtacız. Tüplü ekranlara nazaran çok yol kat etsek de daha yolumuz var. Yakında direkt gözümüze görüntü yansıtacak mikro projeskiyonlu gözlükler veya bir odanın tamamını ekrana çevirecek özel hologram projesikyonlar hayatımıza girecek. Bu sayede TV, bilgisayar yada telefon ekranına ihtiyacımız kalmayacak. Telefonlarımızın, görüntüleri gözümüze yansıtacağı geleceğe az kaldı.

 

Sanal Gerçeklik

 

Sword Art Online (2012)
Sword Art Online (2012)

Görüntü alanındaki bir diğer devrim ise sanal gerçeklik gözlükleri. Bu yılın sonunda, nihai tüketici ürünleri piyasada olacak ve web sitelerinde gezinmek, oyun oynamak, film seyretmek, arkadaşlarımızla görüşmeler yapmak, çok farklı hale gelecek. Bu konuda Sword Art Online (2012) anime dizisini izlemenizi tavsiye ederim. Bu tür teknolojilerin iyi ve kötü yönleri bu dizide net bir şekilde görülüyor.

 

Kablosuz Elektrik

 

Tesla’nın Kablosuz Elektrik Projesi
Tesla’nın Kablosuz Elektrik Projesi

Aslında bu konuyu Nikola Tesla neredeyse yüzyıla yakın bir süre önce düşündü ve yapmayı denedi. Desteği kesilmeseydi muhtemelen başaracaktı. Mevcut teknolojide kablosuz elektrik birkaç santimde şarj edebiliyor. Şarz cihazı üzerine konan cihazlar kablosuz olarak şarj ediliyor.  Oysa metrelerce ötedeki cihazları şarj edebilecek kablosuz enerji aktarımı hayata geçtiğinde, yıllardır hepimize bıkkınlık veren kablolar ortadan kalkacak ve elbette giyilebilir teknolojiler çok büyük bir hızla yükselecekler. Telefon sinyali veya WiFi lerin insan vücuduna etkileri hala belirsizken bu durum bizi nasıl etkileyecek kim bilir.

 

Hypersonic Ulaşım

 

Space X - HyperLoop
Space X – HyperLoop

Çok hızlı olacak bu trenler (ya da alternatifleri) sayesinde yüzlerce kilometrelik mesafeleri bir saat içinde kat etmek mümkün olacak. Bu trenler için kullanılan maglev teknolojisinin önemli bir hammaddesi ise bor’un Türkiye’de olması da umarız Türkiye’ye büyük kazançlar sağlar. Tabi bu tarz trenleri ve sistemleri Türkiye’de yaparsa tadından yenmez. Ayrıca SpaceX şirketinin beşinci ulaşım olarak nitelendirdiği, bir tüp içerisinde hava sıkıştırmasıyla 1200 km/s hıza çıkan projesini de unutmayalım.

NeuroHacking

 

NeuroHacking
NeuroHacking

Bu teknolojiyle insanların hafızlarıından belirli detaylar çıkarılabilecek veya eklenebilecek. Kulağa korkunç gelse de İngilizce’yi, Almanca’yı veya Çince’yi sadece bir saniyede öğrendiğinizi düşünün. Ya da intihara meyilli veya psikolojik travma yaşayan insanların kötü anılarının silindiğini. Tabi kötü insanların elinde kötü yanlarının olması durumu mümkün.) Hollywood filmlerindeki kötü adamların eline düşen teknoloji misali).

Bu konuyla ilgili çok kaliteli ama pek de bilinmeyen bir film var: Cypher (2002)

Bir diğer konu da bu teknolojinin düşünerek karşılıklı iletişim kurmayı mümkün kılabilecek olması. Yani dünyanın herhangi bir yerindeki insanla sadece düşünerek iletişim kurabilecek ve düşüncelerinizle konuşabileceksiniz. Peki söylemek istemediğimiz birşeyi söylememek isterken zaten düşünmüş olacaksak o zaman ne yapacağız:)?

 

Görünmezlik

 

Görünmezlik
Görünmezlik

Harry Potter’in görünmezlik pelerini bazı üniversiteler tarafından küçük bütçelerle yapıldı. Bu teknolojiye sahip olmak isteyen ve daha büyük bütçeleri olan orduların neler yapacağını düşünün. Birçok teknolojinin önce askeri alanda kullanılıp yıllar sonra bize ulaştığını düşünürsek bu teknoloji çoktan yapılmış bile olabilir.

Otonom Robotlar

 

Äkta Människor (2002)
Äkta Människor (2002)

Bu robotlar ilk aşamada felaket bölgesindeki insanları kurtaracak ardından hastanelerde, fabrikalarda, evlerde, mağazalarda insanlara hizmet etmeleri için satılmaya başlanacak hatta çok başka işlere yarayan robotlar ortaya çıkacak. Ne tür işler olabilir artık siz düşünün. Bu konuda da Äkta Människor (2002) yada yeniden çevrimiyle Humans (2015) dizisini izlemeye başlayabilirsiniz.

 

Elnur AHMADOV | Silüet Tanıtım Ajansı